Składniki:
Mięso wieprzowe – ok. 1 kg
Czosnek – 4 ząbki
Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
Kminek mielony – 1 łyżeczka
Świeży imbir – lub w proszku – 1 łyżeczka
Pieprz kajeński – 1/2 łyżeczki
Pieprz – 1/2 łyżeczki
Kolendra – mielona – 1 łyżeczka
Vegeta – 2 łyżeczki
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Majeranek – 1 łyżeczka
Bazylia – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1/3 łyżeczki
Olej – 2 łyżki
Woda – niewiele
Mięso myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej i nieco wody (tyle – by marynatę łatwo można było rozsmarować). Mięso dokładnie nacieramy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie mięso wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 70 min. Mięso podajemy z sosem pieczeniowym. Ja robię go wykorzystując powstały z pieczenia sos, do którego dolewam niepełną szklankę wody, zagotowuję, a następnie zagęszczam łyżką mąki. Do tego obowiązkowo kluski śląskie i buraczki.