Składniki:
Pokruszone ciastka – 400 g – ciasta, ciastka, herbatniki – ważne by były bez kremów, owoców.
Mleko – 1/4 szkl.
Cukier – 1/4 szkl. (niekoniecznie – jeśli ciasta są słodkie)
Bakalie – 1/3 szkl. – rodzynki, orzechy, żurawina, migdały
Dżem lub marmolada, powidła – ok. 150-200 g
Masło – 1/4 kostki
Aromat rumowy – lub kieliszek rumu
Nutella – lub krem orzechowy – 2 łyżki
Kakao- 2 łyżki – lub 1 łyżka, jeżeli mieliśmy dużo ciemnych ciast
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe – do obtoczenia
Orzechy – lub migdały – do obtoczenia i udekorowania
Ciasta, ciastka drobno kruszymy (użyłam resztki biszkoptu i kakaowe herbatniki. Herbatniki zawsze warto dodać) – ja wszystko zblendowałam.
Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy, a następnie lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, nutellą, kilkoma kroplami aromatu rumowego lub alkoholem. Dodajemy bakalie – rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyłam w gorącej wodzie i odcedziłam. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Jak jest zbyt rzadka dodajemy trochę pokruszonych herbatników, jeśli zbyt gęsta – trochę dżemu.
Lepimy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach czy orzechach. Możemy też polać je czekoladową polewą. Na górę dajemy żurawinę, rodzynkę lub orzecha. Odstawiamy do lodówki by masa stężała.
Smacznego!