Składniki:
Mąka – 500 g
Mleko – 120 ml
Masło – 3 łyżki roztopionego
Jaja – 2 szt.
Cukier puder – 2 łyżki + do posypania
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sól – szczypta
Olej – do smażenia
Miód – lub konfitura
W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder, a następnie dodajemy mleko, jajka, stopione masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest zbyt luźne podsypujemy mąką). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. Wyszło mi ok. 40 szt. (ale to zależy od wielkości ciasteczek).
Smażymy na głębokim tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy z miodem lub konfiturą – lub same 🙂
Smacznego!