Składniki
Bagietka – 1/2 szt.
Boczniaki – 250 g
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Mozzarella – lub żółty ser – tarty – do posypania
Boczniaki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Podsmażamy na patelni – jeżeli jest taka konieczność dodajemy jeszcze trochę oliwy. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem – ja robię je dość wyraziste w smaku, bo takie lubię. Bagietkę kroimy na ukośnie kromki. 2 łyżki oliwy mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Polewamy nią bagietkę, wykładamy podsmażone boczniaki, posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.