Składniki:
Mąka – 1 szkl.
Mąka ziemniaczana – 1 szkl.
Margaryna – 250 g
Cukier – 275 g + 1 łyżka
Budyń truskawkowy – – bez cukru- 3 opakowania
Mleko – 1 litr
Jajka – 4 szt.
Rabarbar – 2 laski
Truskawki – 400 g
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Cukier puder – do dekoracji
Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką cukru. 750 ml mleka zagotowujemy z 110 g cukru. Proszek budyniowy rozpuszczamy w reszcie mleka i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń odstawiamy do lekkiego schłodenia.
Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy po 1 żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy.
Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 3/4 masy. Na górę rozkładamy rabarbar i truskawki. Na owoce wykładamy budyń. Na wierzchu rozkładamy pozostałe ciasto.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.