Składniki:
Mąka – 700 g
Drożdże – 50 g
Margaryna – 1 łyżeczka
Masło – 2 łyżki
Śmietana – 1 łyżka
Cukier – 2 łyżki
Jaja – 2 szt.
Ciepła woda – 1 szkl.
Sól – 2 czubate łyżeczki
Wykończenie
Jaja – 1 szt.
Mak – do posypania
Robimy zaczyn z drożdży, połowy szklanki wody, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i margarynę.
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, cukier, sól, roztopione masło i margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, z każdej z nich robimy wałeczki o grubości 2 centymetrów, zaplatamy warkocz i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.