Składniki
Mąka – 380 g
Kurkuma – 2 łyżeczki
Mleko – 220 ml
Drożdże – 20 g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżka
Żółtko – 2 szt.
Świeża kolendra – 4 łyżki posiekanej
Oliwa – do natłuszczenia miski
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto – będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.