Składniki:
Jajka – 6 szt.
Cukier – 2 szkl.
Drożdże – 100 g
Olej – 1,5 szkl.
Mleko – 2 szkl.
Mąka – 1 kg
Kandyzowana skórka z pomarańczy – 50-60 g
Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy olej i letnie mleko. NIE MIESZAMY! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godz. (najlepiej na noc) w ciepłe miejsce. Rano dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy (ale nie wyrabiamy! Ja zrobiłam to łyżką). Ciasto przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Podajemy ze szklanką mleka i domową konfiturą. Sam też smakuje doskonale 🙂