Składniki:
Ciasto francuskie – 2 opakowania
Jajka – 1 szt. – do posmarowania
Bakalie – do posypania (niekoniecznie)
Domowa masa makowa: (lub gotowa)
Mak – 250 g
Margaryna – 1/3 kostki
Jaja – 1 szt.
Cukier – 100 g
Rodzynki – 100 g (można wymieszać z mieszanką keksową)
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Masa makowa
Możemy skorzystać z gotowej masy makowej, ale co domowa to domowa 🙂
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Choinka
Z ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe trójkąty (pozostałe części zostawiamy i wykorzystujemy do zrobienia ciastek z makiem).
Jeden z trójkątów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masa makową. Przykrywamy drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Następnie nacinamy ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręcamy wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy bakaliami.
Z pozostałego ciasta francuskiego i masy makowej robimy ciastka o dowolnym kształcie.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut – do zarumienienia.