Składniki:
Płatki owsiane – 50 g
Chałwa – 50 g (ulubiony smak)
Margaryna – 70 g
Cukier – 100 g
Mąka pszenna – 100 g
Jajka – 1 szt.
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Margarynę miksujemy z pokruszoną chałwą. Dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy (można mikserem). Masę schładzamy w lodówce 30 min. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstęp między ciastkami musi być duży, ponieważ ciastka mocno rozlewają się na boki (nawet jak w danym momencie wydaje Wam się, że masa jest zbita 🙂 ). Piec 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy – wówczas stwardnieją. I zajadamy nasze pyszności chałwowe 🙂