Składniki:
Margaryna – 150 g
Cukier trzcinowy – 1/2 szkl.
Cukier puder – 1/4 szkl.
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Jajka – 1 szt.
Mąka – 1 szkl.
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Płatki owsiane – 1 szkl.
Suszona żurawina – 100 g
Orzechy – lub migdały – 100 g (siekane)
Kandyzowana skórka cytrynowa – lub pomarańczowa – 100 g
Sól – szczypta
Miękką margarynę miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, szczyptą soli i jajkiem. Łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi. Dodajemy żurawinę, orzechy lub migdały i kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wyrabiamy masę i chłodzimy w lodówce 10 minut.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe – zależy jakie chcemy), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dłonią spłaszczamy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.