Składniki:
Jabłko – 8 szt.
Rodzynki – 1 szkl.
Orzechy – lub migdały – 1 szkl. krojonych
Cukier – 1,5 szkl.
Jaja – 6 szt.
Mąka – 4 szkl.
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
Kakao – 4 łyżki
Aromat rumowy – kilka kropel
Olej – 1 szkl.
Cukier puder – do posypania
Wszystkie składniki (za wyjątkiem jabłek) mieszamy łyżką w dużej misce (składników jest sporo więc miska lub garnek musi być duża). Jabłka obieramy i kroimy w kostkę – dodajemy do masy i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto jest bardzo „tępe” ale nie przejmujcie się, wszystko się wyrówna podczas pieczenia – dlatego ważne by wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawiamy na 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.