Składniki
Mleko – 1/2 szkl.
Czekolada gorzka – 50 g
Mąka – 1 szkl.
Jajka – 1 szt.
Kakao – 1/2 szkl.
Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Cukier – 2/3 szkl.
Olej – 70 ml
Śmietana 18% – 1/2 szkl.
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
Owoce – ok. 500 g – u mnie truskawki
Galaretka truskawkowa – 2 opakowania – lub inna
Mleko podgrzewamy z czekoladą do momentu całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nastepnie wlewamy przestudzoną czekoladę. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
W czasie gdy ciasto będzie się piekło, rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzącej wody, studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto układamy równomiernie owoce (jeżeli wierzch ciasta jest wypukły po upieczeniu, ścianmy go nożem lub odwracamy do góry nogami, by powierzchnia ciasta była płaska) i zalewamy tężejącą galaretką (jeśli będzie zbyt płynna wsiąknie w ciasto). Ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka dobrze stężeje.