Składniki:
Mleko – 100 ml
Wiórki kokosowe – 30 g
Masło lub margaryna – 140 g
Cukier puder – 100 g
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Jajka – 4 szt.
Mąka pszenna – 200 g
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Ananas – z puszki – 200 g
DO DEKORACJI
Czekolada gorzka – 1 tabliczka
Masło – 1 łyżka
Mleko – 1 łyżka
Wiórki kokosowe – do posypania
Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby wiórki się nie przypaliły. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Stale mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie obie mąki, proszek do pieczenia, a na samym końcu wystudzoną masę kokosową. 2/3 ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojonego w kostkę ananasa i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko – mieszamy. Polewą smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.