Składniki:
- Mąka – 1 szkl. (czubata)
- Cukier – 1/2 szkl. (lub mniej)
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Jajka – 1 szt.
- Sól – szczypta
- Mleko – 1/2 szkl.
- Olej – 5 łyżek
- Jabłko – 2 szt.
- Cukier puder – do posypania
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche – mąkę, cukier, cynamon, szczyptę soli i proszek do pieczenia, a w drugiej mokre – jajko, mleko, olej. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do naszej masy. Do foremek na muffiny wkładamy papierowe papilotki i napełniamy masą do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem.