Składniki:
Podłużne biszkopty – ok. 100 g
50 g wiórek kokosowych
150 ml mleka
100 ml śmietany 30%
60 ml likieru kokosowego
250g serka mascarpone
2 żółtka
50 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
Wiórki prażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Do żółtek dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia składników, dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy.
Do miski wlewamy mleko z likierem kokosowym i namaczamy biszkopty. Układamy je w pucharkach, na nie porcję kremu, posypujemy wiórkami i czekoladę. Następnie dajemy kolejną porcję biszkoptów, kremu, wiórek, czekolady i zakańczamy wiórkami.
Pucharki przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy przynajmniej 3 godziny.