Składniki:
Mąka – 500 g
Drożdże – 20 g
Margaryna – 250 g
Śmietana – niecała szklanka
Cukier – 1 czubata łyżka
Żółtko – 1 szt.
Jajka – 1 szt. – do posmarowania
Marmolada – do nadzienia
Do śmietany dodajemy cukier, drożdże, żółtko i dokładnie rozcieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i śmietanę z cukrem, drożdżami i żółtkiem. Całość zagniatamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego dajemy marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi (możemy też wykrawać kwadraty i składać w trójkąty). Każde ciastko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.