Składniki:
Jajka faszerowane mascarpone i anchois
Jajka – 8 szt.
Mascarpone – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Lubczyk – gałązka
Anchois – 4-5 szt.
Parmezan – łyżka startego
Majonez – 3 łyżki
Koperek – pół pęczka
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Kawior – do dekoracji
Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką
Jajka – 5 szt.
Mascarpone – 125 g
Śmietana – 1 łyżka
Rzodkiewka – pęczek
Koperek – pęczek
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Jajka faszerowane mascarpone i anchois
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lubczyk i koperek – 2 gałązki siekamy. Anchois odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Anchois, połowę posiekanych jajek, 2 łyżki mascarpone, parmezan, koperek, 2 łyżki majonezu majonez blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Faszerujemy połowę wydrążonych białek. 2 łyżki mascarpone mieszamy z łyżką majonezu, pozostałymi posiekanymi jajkami, lubczykiem i czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do reszty białek – dekorujemy kawiorem i koperkiem.
Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka – ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie na tych samych oczkach ścieramy rzodkiewkę. Mascarpone łączymy ze śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy jajka. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.