Składniki:
Flaki cielęce – 1 kg (krojonych, obgotowanych)
Marchew – 4 szt. (średnie)
Pietruszka – 2 szt. (średnie)
Seler – mały
Cebula – 2 szt.
Masło – 2 łyżki
Bulion – 1,5 l
Liść laurowy – 2-3 szt.
Ziele angielskie – 3 szt.
Pieprz – 12 szt.
Majeranek – 2 łyżki
Słodka papryka mielona – 1 łyżka
Papryka ostra mielona – 1 łyżeczka
Pieprz – do smaku
Sól – do smaku
Zasmażka
Masło – 2 łyżki
Mąka – 1 łyżka
Flaki płuczemy, wrzucamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy, ziarnka pieprzu i ziele angielskie – gotujemy do miękkości.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy – ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, często mieszając. Mieszamy z papryką mieloną ostrą i słodką i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy i podajemy mocno gorące ze świeżym pieczywem.