Składniki
Filet z kurczaka – 4 szt.
Pieczarki – 250 g
Masło – 1/8 kostki
Cebula – 1 szt.
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Ser żółty – tarty
SOS PIEPRZOWY
Śmietana 30% – 150 ml
Pieprz marynowany – 1/4 słoiczka
Sól – do smaku
Pieczarki kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki – solimy, pieprzymy. Gdy pieczarki są już podsmażone, mieszamy z żółtym serem, startym na grubych oczkach i mieszamy.
Piersi kurczaka przykrywamy przezroczystą folią i tłuczemy na cienkie kotlety. Na kotlety nakładamy farsz i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy roladki. Każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową.
W garnku gotujemy wodę i wrzucamy nasze roladki w folii. Gotujemy 20 minut.
SOS PIEPRZOWY
Rozgrzewamy patelnie, wylewamy na nią pieprz marynowany i podgrzewamy do momentu aż odparuje woda. Dodajemy śmietanę 30% i soli do smaku. Podgrzewamy mieszając, aż sos zgęstnieje.