Składniki:
Czosnek – 1 główka (dość duża)
Kromki czerstwego chleba – 3 szt.
Bulion jarzynowy – 5 szkl.
Jaja – 2 szt.
Oliwa – ok. 1/4 szkl.
Papryka ostra mielona – 1/3 łyżeczki
Słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Kurkuma – 1/3 łyżeczki
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Chleb drobno kruszymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek, wsypujemy pokruszony chleb i rumienimy, cały czas mieszając. Mieszamy z papryką ostrą, słodką i kurkumą. Dodajemy do gorącego bulionu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Jajka roztrzepujemy w miseczce, i cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając, wlewamy do zupy. Zdejmujemy z ognia zanim zupa się zagotuje – ewentualnie doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Podajemy z dodatkiem tartego żółtego sera.