Składniki
CIASTO
Mąka – 300 g
Masło – 100 g
Smalec – 60 g
Śmietana – 2 łyżki
Żółtko – 1 szt.
Cukier puder – 60 g
Aromat waniliowy – kilka kropel
MASA JABŁKOWA
Jabłko – 1,5 – 2 kg
Cukier – 4 łyżki
Sok z cytryny – 1 szt.
Cynamon – 1 łyżeczka
DODATKOWO
Dżem – lub konfitura z owoców dzikiej róży lub inny smak
Cukier puder – do posypania
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, smalcu, śmietany, żółtka, cukru pudru i aromatu waniliowego. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części – jedną większą. Większą część wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obieramy, kroimy w bardzo cienkie półplasterki (starłam na tarce), mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny. Odstawiamy n a ok. 30 minut, a następnie odlewamy z nich sok. Mieszamy z cynamonem.
Na podpieczone ciasto wykładamy dżem i jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, z których układamy kratkę na górze jabłek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.