Składniki
Jogurt naturalny – 500 g
Śmietana 30% – 284 ml
Żelatyna – 24 g
Cukier – 100 g
Herbatniki – 150 g
Margaryna – 55 g
Galaretka malinowa – 1 opakowanie
Maliny – 200 g
Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z rozpuszoną margaryną, Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno herbacianą masą.
Jogurt ubijamy. W drugiej misce ubijamy śmietankę i mieszamy razem z jogurtem. Żelatynę rozpuszamy w 150 ml gorącej wody, dodajemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Łączymy z masą jogurtowo – śmietanową i wylewamy na spód herbatnikowy. Wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki – do zakrzepnięcia masy.
Galaretkę rozpuszamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Na schłodzonej masie układamy maliny i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki i czekamy do całkowitego stężenia galaretki.