Składniki :
CIASTO:
Margaryna – 250 g
Mąka – 350 g
Cukier – 120 g
Jajka – 2 szt.
Kakao – 3 łyżki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
MASA JABŁKOWA:
Jabłko – 1,5 kg
Galaretka cytrynowa – 2 opakowania
Cukier – 1/2 szkl.
MASA BUDYNIOWA
Budyń śmietankowy – 2 opakowania
Mleko – 3 szkl.
Cukier – 3 łyżki
DODATKOWO:
Bułka tarta – 2 łyżki
- Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22×38 cm ale może być mniejsza – ciasto wówczas będzie wyższe) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeszcze chwilę dusimy. Następnie mieszamy z galaretkami (proszkiem) i odstawiamy.
- Gotujemy budyń.
Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na samą górę ścieramy ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.