Składniki:
Mąka – 2 szkl.
Kakao – 4 łyżki
Cukier – 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Jajka – 1 szt.
Mleko – 300 ml
Olej – 1/2 szkl.
Aromat pomarańczowy – kilka kropel
Ciastka Oreo – 38 szt.
Śmietana 36% – 400 ml
Cukier puder – 1 łyżeczka
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Dolewamy mleko, olej, olejek i wbijamy jajko i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Do formy/foremek muffinkowych wkladamy papierowe papilotki i na dno wlewamy trochę masy. Na nią wkładamy po jednym ciastku i zalewamy masą do 3/4 wysokości papilotek.
Muffinki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dwa ciastka ścieramy na tarce – do posypania, a resztę ciastek kroimy na pół.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Bitą śmietaną dekorujemy wystudzone babeczki, posypujemy je startymi ciastkami i a na wierzch śmietany wkładamy połówki ciastek.