Składniki:
Zaczyn
Drożdże – 20 g
Cukier – szczypta
Sól – szczypta
Mleko – 1 łyżka ciepłego
Mąka – 1 łyżeczka
Ciasto
Mąka – 1 kg
Mleko – 1/2 litra ciepłego
Masło – 40 g roztopionego
Żółtko – 2 szt.
Farsz
Kapusta kiszona – 1 kg
Masło – 1 łyżka
Cebula – 1 szt.
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – 1 łyżeczka
Maggi – do smaku
Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10×15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią).
Z porcji wychodzi ok. 25 kapuśniaczków.