Składniki:
Kapusta kiszona – 1 kg
Marchew – 1 szt.
Cebula – 1 szt.
Natka pietruszki – lub koperek
Sól – do smaku
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 4 szt.
Słodka papryka mielona – 1/3 łyżeczki
Pieprz – do smaku
Kminek mielony – 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczki
Masło – do zasmażki
Mąka – do zasmażki
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek, zioła prowansalskie i paprykę mieloną – chwilę dusimy. Robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty wraz z posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.