Składniki:
Karczek – 800 g
Pieczarki – 500 g
Cebula – 3 szt.
Ogórki konserwowe – 3 szt.
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Majeranek – do smaku
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
Ketchup – 2 łyżki
Zalewa z ogórków – 0,5 szkl.
Mąka – do obtoczenia kotletów
Olej – do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 1 cm plastry, a następnie lekko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Pieczarki i cebulę podduszamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w słupki, dodajemy do podsmażonych warzyw. Zalewę z ogórków mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym – wlewamy do warzyw i mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, na nie wykładamy warzywa (możemy ułożyć warstwowo – mięso, warzywa, mięso, warzywa). Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 60 min. aż mięso będzie miękkie.
Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.