Składniki
Ciasto
Woda – 1 szkl.
Margaryna – 1/2 kostki
Mąka – 1 szkl.
Jajka – 5-6 szt.
Sól – szczypta
Krem budyniowy
Budyń waniliowy – lub śmietankowy – 2 opakowania
Mleko – 800 ml
Masło – 1 kostka
Cukier puder – do smaku i do posypania
Ciasto
Zagotowujemy wodę z margaryną i szczyptą soli, a następnie dodajemy powoli mąkę intensywnie mieszając drewnianą pałką, by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do dwóch prostokątnych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Placki pozostawiamy do ostudzenia.
Krem budyniowy
Zagotowujemy większość mleka, w pozostałej części rozpuszczamy budyń (jeśli mamy bez cukru dodajemy ilość podaną na opakowaniu) i wlewamy na gotujące mleko, cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy i dodajemy po1 łyżce budyniu cały czas miksując. Możemy dosypać trochę cukru pudru do smaku – zależy czy wolimy mniej czy bardziej słodki krem. Przekładamy nasze placki i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.