Składniki
Ziemniaki – 3 szt. dużych
Cebula – 1 szt.
Kostka rosołowa – 2 szt.
Woda – 4 szkl.
Boczek wędzony – 200-250 g
Czosnek – 2 ząbki
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 szt.
Maggi – do smaku
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Koperek – 2-3 łyżki posiekanego
ZACIERKI
Mąka – 1/2 szkl.
Jajka – 1 szt.
Sól – szczypta
Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie – ok. 20 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowujemy zacierki – zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i jajkiem dodając odrobinę wody – ciasto ma być dość twarde. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do nich zacierki – od ciasta odrywamy małe kawałki i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy – aż zacierki wypłyną na wierzch i dorzucamy stopiony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy zupę, posypując ją posiekanym koperkiem.