Składniki:
½ szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleka
3 łyżki miodu
120 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
Aromat migdałowy – kilka kropel
Migdały – całe lub krojone w paski
Kaszę płuczemy najpierw pod zimną, później przelewamy wrzącą wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! Jeśli kasza będzie zbyt rzadka, kulki nie wyjdą). Po ugotowaniu blendujemy.
Na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) na złoty kolor. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, łyżkę masła, kilka kropel aromatu migdałowego, miód. Jeszcze raz blendujemy. Masę nabieramy łyżeczką, do środka dodajemy migdał i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g). Kulki schładzamy w lodówce. Wychodzi ok. 25 szt.