Składniki:
Zielony groszek – mrożony – 1 opakowanie (450 g)
Dymka ze szczypiorkiem – 2 szt.
Czosnek – 2 ząbki
Bulion – 3 szkl.
Śmietana kremówka – 50 ml
Oliwa – 1 łyżka
Bazylia suszona – 1 łyżka
Gałka muszkatołowa – do smaku
Cukier – szczypta
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Sos chrzanowy – 2 łyżki
Boczek wędzony surowy – 50 g
Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i drobno kroimy. Trochę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy dymkę ze szczypiorkiem oraz czosnek. Dodajemy groszek, bazylię i smażymy 3-5 min. od czasu do czasu mieszając.
Bulion zagotowujemy dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zagotowujemy. Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka mieszając i gotujemy 2 minuty. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy.
Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym na paseczki (może być też szynka), posypujemy szczypiorem i ozdabiamy kleksem śmietany.
Smacznego!