Składniki:
Ziemniaki – 1 kg
Pieczarki – 400 g
Cebula – 1 duża
Jajka – 2 szt.
Mąka – 3 czubate łyżki
Parmezan – 2 pełne łyżki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Bułka tarta – kilka łyżek
Olej – do smażenia
Natka pietruszki – 1-2 łyżki posiekanej
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do przeciśniętych ziemniaków. Dodajemy jajka, parmezan, posiekaną zieleninę, mąkę, 3-4 łyżki bułki tartej i dobrze wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formujemy krokiety i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy jako dodatek do mięsa, z ulubioną surówką lub z sosem – pieczarkowym lub pieprzowym.