Składniki:
Królik – ok. 1,5 kg
Mleko – 2 szkl.
Pomidory z puszki – 2 puszki krojonych
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 2 ząbki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Zioła prowansalskie – do smaku
Curry – do smaku
Mąka – do obtoczenia
Masło – do smażenia + kilka kropel oliwy
Królika dzielimy na części, solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi i curry. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy (masło wówczas nie będzie się palić). Przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek – dodajemy do królika. Wykładamy krojone w kostkę pomidory z puszki, dolewamy mleko i dosypujemy sól i pieprz lub vegetę do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości (mnie zajęło to ok. 80 minut). Podajemy z ziemniakami puree.