Składniki:
Bulion – 1,5 l
Ziemniaki – 4 szt.
Marchew – 2 szt. (nieduże)
Suszone grzyby leśne – 1 garść
Kasza jęczmienna – 3/4 szkl.
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Natka pietruszki – do podania
Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia – a najlepiej na całą noc.
Bulion podgrzewamy, wsypujemy kaszę, gotuję chwilę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki i wrzucamy do zupy. Na końcu dodajemy namoczone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy, gdyby trzeba było dolać do krupniku). Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wodę, w których moczyły się grzyby (lub zwykłą wodę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.