Składniki:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Jabłko – 2 szt. (duże)
Dżem brzoskwiniowy – morelowy lub inny ulubiony – 4 łyżki
Cynamon – do oprószenia jabłek
Sok z cytryny – z 1/2 szt.
Cukier – 2 łyżki
Woda – 2 szkl.
Cukier puder – do posypania
Umyte jabłka przekrawamy na pół (ze skórką), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wodę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny, wrzucamy plasterki jabłek i gotujemy przez 2 minuty. Dzięki temu będą elastyczne i nie popękają przy zwijaniu. Odsączamy na durszlaku.
Ciasto francuskie kładziemy na podsypanym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na 6 pasków, z których każdy będzie podstawą do naszego kwiata. Paski ciasta smarujemy dżemem (pozostawiając 1 cm od dołu nieposmarowany), a następnie układamy plasterki jabłek w ten sposób, by zachodziły na siebie i lekko wystawały poza pasek ciasta. Posypujemy cynamonem. Dół ciasta (bez dżemu) nakładamy na jabłka i wszystko rolujemy tworząc kwiat. Zwijamy dość luźno, by ciasto mogło wyrosnąć i przepiec się w środku. Nasze kwiaty układamy w formie muffinkowej lekko wysmarowanej olejem (silikonowej nie trzeba) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. 35 -40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.