Składniki
Truskawki – 1 kg
Cukier puder – 4 czubate łyżki
Śmietana 36% – 200 ml
Jogurt grecki – 200 ml
Sok z limonki – 1 łyżka
DODATKI
Starta skórka z cytryny – do ozdoby
Truskawki – kilka
Czekolada gorzka – wiórki
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i blendujemy na gładką masę razem z cukrem pudrem (jeżeli wolimy słodsze, dodajemy więcej cukru pudru). Na końcu dodajemy sok z limonki. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę 36%, dodajemy jogurt grecki i chwilę miksujemy. Masę śmietanowo-jogurtową dodajemy partiami do masy truskawkowej i miksujemy do połączenia składników. Całość wykładamy do pojemnika, zamykamy i wkładamy na 5-6 godz. do zamrażalnika. Jeśli będzie dłużej i masa będzie mocno zmrożona przed podaniem pozostawiamy ją chwilę w temperaturze pokojowej, by zmiękła (czasem jak nie mam czasu, wkładam pojemnik na chwilę do ciepłej wody, a później delikatnie blenduję – wówczas ładnie nakłada się gałkownicą).
Nakładamy gałkownicą do pucharków lub wafli i ozdabiamy według uznania – ja posypuję startą skórką z cytryny (uprzednio sparzoną), wiórkami gorzkiej czekolady i wbijam truskawki na wykałaczkach z kawałkami cytryny i limonki. Często polewam sosem ze zmiksowanych truskawej i cukru pudru.
Smacznych lodów domowej roboty 🙂