Składniki:
Makaron kokardki – 350 g
Boczek wędzony surowy – 350 g
Cukinia – 1 szt. (średnia)
Cebula – 1 szt. (średnia)
Czosnek – 2 ząbki
Jajka – 1 szt.
Śmietana 18% – 5 łyżek
Kurkuma – 1/4 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Bazylia – do smaku
Oregano – do smaku
Ser żółty – do posypania
Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu aż się wytopi z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy chwilę aż się zeszkli. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i startą na grubych oczkach cukinię (ze skórką). Dolewamy troszkę wody i całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem i doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z naszym śmietanowym sosem. Posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego!