Składniki:
Mąka – 600 g
Mleko – 1 szkl.
Drożdże – 40 g
Cukier – 1/2 szkl.
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Żółtko – 2 szt.
Masło – 70 g
Sól – szczypta
Białko – 2 szt.
Czarnuszka – do posypania
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlewamy 125 ml ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia. Następnie wlewamy roztopione masło, wsypujemy przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godz.). Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z przepisu wychodzi 8 bułeczek (oczywiście zależy od ich wielkości).