CIASTO
Mąka – 2 szkl.
Margaryna – 250 g
Cukier – 2 szkl.
Kakao – 4 czubate łyżki
Woda – 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Jajka – 4 szt.
Sól – szczypta
BITA ŚMIETANA
Śmietana 36% – 2 i 1/4 szkl.
Żelatyna – 5 łyżeczek
Cukier puder – 2 łyżki
CIASTO
Margarynę zagotowujemy z cukrem, wodą i kakao. Odlewamy 1/2 szkl. (na polewę), resztę studzimy (wkładam do zimnej wody żeby było szybciej 🙂 ). Po ostudzeniu do masy kakaowej dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i przekładamy do masy kakaowej. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy do kwadratowej blachy (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia (bok 24-25 cm) i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
BITA ŚMIETANA
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i rozpuszczoną letnią żelatynę. Masę chwilę chłodzimy w lodówce.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części i przekładamy masą z bitej śmietany. Wierzch ciasta polewamy pozostawioną polewą czekoladową. Smacznego!