Składniki
Ogórki – gruntowe – 1 kg
Woda – 2,5 litra
Koperek – pęczek
Ziele angielskie – 6 ziaren
Liść laurowy – 3 szt.
Czosnek – 10 ząbków
Świeży chrzan – kawałek
Liść czarnej porzeczki – 4 szt.
Sól – 2 płaskie łyżki
Zagotowujemy wodę z solą. Studzimy – ma być ciepła, ale nie gorąca.
Ogórki myjemy, ząbki czosnku obieramy i pozostawiamy w całości, korzeń chrzanu obieramy, kroimy na kilka kawałków. Na dno słoika układamy połowę pęczka koperku, na niego połowę ogórków, połowę ząbków czosnku i połowę chrzanu. Następnie pozostałą część ogórków, koperku, chrzanu, czosnku i wszystkie przyprawy.
Zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy gdy woda już całkiem wystygnie. Po 1-2 dniach ogórki są gotowe do spożycia.