Składniki
Pałeczki z kurczaka – 8 szt.
Cukinia – 2 szt.
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa – 4 łyżki
Ziemniaki – 600-700 g
Pomidorki koktajlowe – 100 g
Boczek wędzony surowy – 8 plastrów (jeśli są wąskie to 16)
Mix ziaren – słonecznik, dynia, orzeszki pini – 50 g
Kurkuma – do smaku
Sól – do smaku
Przyprawa do grilla pikantna – do smaku
Tymianek – świeży – kilka gałązek
WARZYWA
Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i czosnek a następnie dorzucamy ziemniaki. Całość rumienimy. Nastepnie dodajemy pokrojoną cukinię, chwilę podsmażamy, a na końcu dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktailowe. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i świeżym tymiankiem z 1- 2 gałązek. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
PAŁECZKI
Pałki z kurczaka solimy, pieprzymy i obficie posypujemy pikantną przyprawą do grilla. Mięso zawijamy w plastry surowego wędzonego boczku, do środka wkładając po 1 gałązce tymianku. Pałeczki układamy na podsmażone warzywa.
Na suchej patelni podprazamy mix ziaren, posypujemy nimi mięso. Całość pieczemy w 200 stopniach ok. 60 min. – aż boczek się zrumieni a ziemniaki będą miękkie.