Składniki:
Kaczka – 1,5 – 2 kg
Jabłko – 4 szt.
Oliwa – do marynowania
Pieprz kajeński – 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Cynamon – 1/4 łyżeczki
Tymianek – suszony – 2 łyżeczki
Kolendra – mielona – 1 łyżeczka
Liść laurowy – 2 szt.
Goździki – 3 szt.
Sól – 3 łyżeczki
Pieprz – 1 łyżeczka
Majeranek – 1 łyżeczka
Rozmaryn – świeży – 3 gałązki
Tymianek – świeży – 3 gałązki
Wszystkie przyprawy mieszamy razem (za wyjątkiem świeżego rozmarynu i tymianku. Goździki tłuczemy lekko w moździerzu). Kaczkę polewamy lekko oliwą a następnie dokładnie posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Jabłka myjemy, tniemy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Lekko posypujemy pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Połową jabłek faszerujemy naszą kaczkę i spinamy otwór. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy (bez przykrycia 30 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy 60 minut. Dodajemy pozostałe jabłka, na górę kaczki układamy gałązki świeżego rozmarynu i tymianku i pieczemy pod przykryciem kolejne 60 minut. Wyjmujemy upieczoną kaczkę z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Nakładamy na półmisek i obkładamy jabłkami. Podaję ją z kluseczkami z dodatkiem siekanej natki pietruszki (ciasto jak na śląskie kluski).