Składniki:
Mąka pszenna – 550 g
Miód – 300 g
Cukier puder – 100 g
Masło – 120 g
Jajka – 1 szt.
Soda oczyszczona – 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika – 40-60 g
Kakao – 2 łyżeczki
W garnuszku podgrzewamy miód i masło, aż wszystko ładnie się rozpuści i studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, schładzamy je to będzie się lepiej wałkować.
Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli je ozdabiamy smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy ozdoby lekko wciskając je w ciasto. Jeśli nasze pierniczki mają być ozdobą na choince, musimy pamiętać, by przed upieczeniem zrobić w nich dziurkę – np. słomką.
Pieczemy ok.8- 10 minut w temperaturze 180ºC.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dodając kawałki obranych jabłek i wymieniając je co jakiś czas by nie spleśniały). Pierniczki możemy przechowywać kilka tygodni (lukrujemy przed samymi świętami).