Składniki:
Ziemniaki – 1 kg
Twaróg – 500 g
Cebula – 2 szt.
Mąka ziemniaczana – „na oko”
Jajka – 1 szt.
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Masło – 1 łyżka
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część, wbijamy jedno jajko, sól, pieprz do smaku i zagniatamy na gładkie ciasto.
Z powstałej masy formujemy dowolne kształty – kluseczki, kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie – ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy ze zrumienioną na masełku cebulką.