Składniki
Czerwona papryka – 3 kg
Papryczka chili – 120 g
Olej – 1/4 litra
Cukier – 250 g
Sól – do smaku – ok. 2,5 łyżki
Przecier pomidorowy – 600 g
Czosnek – 2 główki
Liść laurowy – 7 szt.
Ziele angielskie – 10 szt.
Ocet – 10 % – 1 szkl.
Paprykę myjemy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki. Dodajemy olej, cukier i gotujemy pod przykryciem 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a resztę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków (wyszło mi 20 małych słoiczków po musztardzie – 185 g), zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.