Składniki:
Filet z kurczaka – 500 g
Pieczarki – 300 g
Cebula – 1 szt. (średniej)
Jajka – 4 szt.
Mozzarella – 1 kulka
Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
Olej – 2 łyżki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Kurkuma – 1/4 łyżeczki
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Fileta, pieczarki, mozzarellę i cebulę przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki oleju, żółtka, mąki, kurkumę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na zloty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami. Smacznego!
Z przepisu wyszło mi 20 placków (wszystko zależy od wielkości).