Składniki:
Margaryna – 250 g
Jajka – 4 szt.
Mąka – 3 szkl.
Śmietana – 1-2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Cukier – 2/3 szkl. + 2 łyżki
Kakao – 2 łyżki
Dżem lub powidła – śliwkowe lub z czarnej porzeczki
Margarynę siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, śmietaną i 4 żółtkami. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich zagniatamy z kakao. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika by stwardniały.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec w prostokątnej lub kwadratowej. Ja upiekłam w kwadratowej o boku 25 cm – bo lubię wyższe ciasto ) ścieramy na tarce o grubych oczkach 1 część białego ciasta, na to wykładamy powidła lub dżem, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę z 4 białek z dodatkiem 3/4 szkl. cukru, a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.