Składniki:
Ciasto
Drożdże – 30 g
Cukier – 4 łyżki
Mleko – 1/2 szkl. (ciepłego)
Mąka- 400 g
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
Sól – szczypta
Jajka – 2 szt.
Śmietana 18% – 2 łyżki
Olej – 1/4 szkl.
Kruszonka
Mąka – 1 i 1/4 szkl.
Cukier – 3/4 szkl.
Masło lub margaryna – 115 g
Sól – szczypta
Dodatkowo
Śliwki – 1 kg
Cukier puder – do posypania
Drożdże kruszymy, zasypujemy 2 łyżkami cukru – mieszamy. Zalewamy 1/2 szkl. ciepłego (nie gorącego) mleka, mieszamy i zostawiamy na 10-15 min, aż drożdże się „ruszą”. Wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, wybijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i olej. Całość miksujemy, a następnie wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25×35 cm). Na ciasto wykładamy śliwki – umyte i przekrojone na pół – skórką do dołu.
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią ciasto. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.