Składniki
Ser biały – 1,10 kg
Cukier puder – 400 g
Jajka – 7 szt.
Żółtko – 3 szt.
Margaryna – rozpuszczona i ostudzona – 250 g
Budyń śmietankowy – 1 opakowanie
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ziemniaki – ugotowane w lekko osolonej wodzie – 5 szt. średnich
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy razem z białym serem. Dodajemy żółtka i jajka zmiksowane z cukrem pudrem, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, opakowanie budyniu waniliowego (proszek), proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładką masę. Wylewamy do prostokątnej blachy (moja ma wymiar 25×35) i pieczemy 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.